fbpx

Wist je al dat de temperatuur van het ijs heel belangrijk is en verschilt tussen de verschillende ijssporten en toepassingen op het ijs ?

Kunstschaatsen

Zo heeft kunstschaatsen het zachtste ijs nodig van alle schaatssporten. Het zachtere ijs helpt de schaatsers om betere en hogere sprongen te kunnen maken. Voor kunstschaatsen ligt de ideale temperatuur tussen -3°C en -4°C.

IJshockey

Voor ijshockey mag het ijs dan weer iets harder zijn om beter tegen de impact van de schaatsen op het ijs te kunnen, maar toch moet het ook zacht genoeg blijven om snelle wendingen mogelijk te kunnen maken.
De ideale temperatuur tijdens een ijshockeywedstrijd of -training is tussen -5°C en -7°C.

 

Curling

Curlingijs heeft dan weer een ideale temperatuur als het ijs tussen -3°C en -7°C ligt. Dit ijs is trouwens niet glad, hier worden heel erg kleine druppeltjes op gemaakt met een handsproeier (de zogenaamde "pebbles") met een speciale sproeikop waarmee de grootte van de druppels bepaald kan worden.

IJsbaanLeuven Curling

 Shorttrack

 Voor shorttrack is -5.5 °C de ideale temperatuur.

Natuurlijk zijn er nog veel andere belangrijke variabelen die de kwaliteit van het ijs bepalen : de dikte van het ijs, de luchtvochtigheid, luchttemperatuur, ...
We komen op een aantal van deze andere variabelen later nog terug met meer uitleg !

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden

Powered by MailChimp